Jablone

Kultúrne jablone vznikli pravdepodobne v oblasti Zakaukazska, Iránu a západného Turkestanu. Odtiaľ sa už na začiatku historickej doby dostali do Malej Ázie a potom cez Grécko a Taliansko do ostatných častí Európy. Odrody jabloní sa podľa obdobia dozrievania plodov delia na letné, jesenné a zimné.

Charakteristika

Jabloň (lat. Malus) je rod rastlín z čeľade ružovitých. Jablone sú opadavé stromy. Prirodzene sa vyskytujú v miernom pásme severnej pologule. Na Slovensku rastie:

Podľa nedávnych výskumov vznikli súčasné odrody jablone vývojom zo stredoázijského druhu Malus sieversii, bez významnejšej účasti iných druhov (teda nie hybridizáciou). Šľachtiteľskou činnosťou bola po celom svete vypestovaná pestrá škála odrôd. Najznámejšie odrody sú napríklad Jonathan, Ontario, Golden Delicious, Rubín, Sparťan...

Kvety jablone sú slaboružové, s piatimi lupienkami, s kalichom a korunou, obojpohlavné. Kvetné lístky sú vrastené do pohárika, z ktorého sa vyvíja dužnina plodu. Plodom je jablko - malvica s asi 5-12 semenami v jaderníku. Plod (jablko) je dužinatý dozrievajúci v prírodných podmienkach v období augusta až septembra.

Výsadba a starostlivosť

Stromčeky vysádzame na jeseň alebo v predjarí, rastliny z kontajnerov aj počas roka. Po výsadbe treba drevinu dobre ukotviť a zrezať. Nevyhnutne musíme skrátiť hlavné konáre a odstrániť prekážajúce či prehustené výhonky. Výchovný rez odporúčame zopakovať aj v ďalších rokoch, aby sme vytvorili pravidelnú korunu, rovnomerné rozkonárenie a zabezpečili bohatú násadu kvetov a plodov.

Často sa stáva, že zabúdame na včasné odstránenie vlkovitých výmladkov z kmeňa, ktoré môžu začať intenzívne rásť a „zadusiť“ ušľachtilú časť koruny. Pamätať by sme mali aj na občasné dopĺňanie živín do pôdy. Osvedčilo sa najmä hnojenie dobre rozloženým kompostom. V extrémne suchých letách treba jabloniam zabezpečiť potrebné množstvo vlahy, aby ich v jeseni zdobilo dostatok pekných, vyfarbených plodov.

Zber a uskladnenie jabĺk

Október je mesiacom, kedy vrcholí zber zimných kultivarov jabloní . Pri zbere dodržiavame nevyhnutné zásady, od ktorých závisí úspech uskladnenia. V prvom rade je to správne určenie termínu zberu. Najlepšie je, keď ovocie oberáme postupne, za suchého a chladného počasia.

Dôležité je, aby zostala stopka jablka na plode. Ak sa odtrhne, môžu do vniknutej ranky vniknúť choroboplodné zárodky, ktoré potom zapríčinia hnilobu uskladneného ovocia. Rovnaké následky môže mať aj uskladnenie jabĺk, ktoré sú napadnuté napr. obaľovačom jablčným, alebo sú na ňom iné rany.

Pri ukladaní ovocia do škatúľ sa riadime zásadou, že čím mäkkšie ovocie, tým do tenšej vrstvy ho ukladáme. Pri oberaní z vyšších stromov používame košíky, ktoré by mali byť vystlaté vrecovinou, aby sa ovocie nepoškodilo a po uložení sa nepokazilo. Obraté ovocie nenechávame na slnku, ale hneď ho odkladáme do chladnej a tmavej miestnosti. Na uskladnenie ovocia je najlepšia pivnica, ktorá má podlahu z udupanej hliny a s dobrým vetraním, ktoré zaručuje pomalú výmenu vzduchu v celom priestore pivnice. Vetriace otvory musia byť na zimu dobre uzatvárateľné a hustou sieťou chránené proti hmyzu a myšiam. Uskladňovací priestor pred uložením ovocia dobre vyčistíme. Ovocie ukladáme do pivnice v ten istý deň, keď ho oberieme.

Jablká ukladáme stopkou dolu. Počas uskladnenia ovocie pravidelne kontrolujeme a plody, ktoré sa začnú kaziť, odstraňujeme. Ak chceme, aby sa jadrové ovocie udržalo čo najdlhšie do jari, zabalíme jednotlivé plody do papiera. Zimné odrody jabĺk môžeme skladovať aj v polyetylénových vreckách. V bytoch na uskladnenie využívame nevykúrené priestory - balkóny, verandy. Ovocie uložíme do debien, ktoré vyložíme polystyrénom a ak treba, ešte ho chránime pred mrazom prikrývkou.

 

Vyhľadávanie

Kontakt